juni 4, 2022

Det er ikke let at undervise i Vinyasa Yoga. Faktisk er det mere udfordrende end Hatha Yoga eller Yin Yoga. Hvorfor er det udfordrende at undervise i Vinyasa Yoga? Vinyasa Flow-klasser er en dynamisk praksis, hvor vi hele tiden bevæger os fra stilling til stilling. De fleste stillinger holdes kun i nogle få åndedrag, før vi går over til den næste stilling. Som lærer skal du være flydende i din instruktion, samtidig med at du skal være hurtig til at opdage og verbalt eller manuelt justere eventuelle fejlstillinger. Der er seks hovedudfordringer og derfor seks værdifulde tips til, hvordan man underviser Vinyasa Yoga på alle niveauer. Læs videre og bliv klogere på, hvordan du kan arbejde på at mestre dem og blive en dygtig Vinyasa Yoga-lærer.

Sådan håndterer du seks almindelige udfordringer ved at undervise i Vinyasa Yoga

1. Vær en lærer, ikke en instruktør – Kom ned fra din måtte!

Det er let at blive forvirret mellem lærerens rolle og instruktørens rolle. En instruktør er en person, der blot giver eller forklarer instruktioner om, hvordan man udfører en asana eller en øvelse. En instruktør vil for det meste stå foran i det meste af timen og demonstrere asanas, som eleverne skal følge. En instruktør er mere optaget af, hvad man skal gøre, og hvordan man gør det, og følger et bestemt mønster, en bestemt rækkefølge eller instruktioner. En yogalærer er derimod mere optaget af at hjælpe den enkelte elev med at nå sine mål med at komme til yogaundervisningen. En yogalærer går rundt i klassen og holder øje med, hjælper, korrigerer og justerer eleverne. Du bør træffe et klart valg om, hvem du ønsker at være.

Selvfølgelig kan du gøre det lettere for dig selv, og det gør mange lærere, især når de underviser i Vinyasa Yoga. De ruller simpelthen deres måtte ud forrest i klasseværelset og øver sig sammen. I tider med onlineklasser er dette almindeligt og ofte den eneste måde at undervise yoga på. Men i live-klasser kan du give så meget mere værdi end blot at demonstrere og vejlede klassen fra din egen måtte.

Derfor træner vi vores lærere i at undervise væk fra deres egen måtte. Som lærer kan du kun virkelig hjælpe dine elever, hvis du går rundt og tilpasser dine instruktioner og rækkefølge til elevernes behov og evner.

2. Øv dig i det, du underviser – før undervisningen

Som det blev diskuteret i det foregående punkt, bruger en lærer ikke sin klasse til at lave sin egen asanatræning. Test dine klassesekvenser på dig selv og øv dem,førdu underviser. Dette vil hjælpe dig med at opdage eventuelle ulogiske eller for udfordrende overgange og vil hjælpe dig med at huske sekvensen, når du underviser. Jo mere rutineret en lærer du er, jo mindre er disse øvelsesrunder nødvendige. Men især når du introducerer en sekvens, stilling eller overgang, som du ikke selv har øvet i et stykke tid, skal du sørge for at inkludere den i din egen personlige praksis.

3. Nedbryd det, og opbyg det derefter

Som lærer er det dit ansvar at sikre et flow og en opbygning, der beskytter dine elever mod overbelastning og skader. For eksempel Surya Namaskara A i begyndelsen af timen: Mange lærere begår den fejl, at de bogstaveligt talt “springer ud i det” lige fra starten. Dette kan let føre til almindelige yogaskader som f.eks. en overrevet hamstring eller en rotatorcuffbetændelse.

En erfaren lærer starter i stedet timen med nogle stabiliserings- og mobiliseringsøvelser, der forbereder kroppen. Derfra bygger den erfarne Vinyasa Yoga-lærer så solhilsnerne op gennem et tilpasset Surya Namaskara A Flow (vi kalder det Easy Surya Namaskara A). Så i stedet for at starte med den traditionelle version af Solhilsnerne, er det en god praksis først at bryde den ned i lettere dele for derfra at bygge den op igen. Uanset dine elevers niveau vil jeg altid råde dig til at starte med 3-4 Easy Surya Namaskara A, før du øver den traditionelle og kraftige “fulde” version.

Tillad dig selv og dine eleveratafbryde flowetaf ogtilog lave en kort stilling eller en overgangs-“workshop”. Så afbryd lejlighedsvis det jævne flow af bevægelser for at forklare vigtige pointer vedrørende justering og kropsbevidsthed. Husk, at det er din opgave som lærer at sørge for, at eleverne ikke overanstrenger sig og fortsat lytter til deres krop.

Atbryde den ned og bygge den op henviser også til at tilbyde lettere versioner af stillingerførst,før du viser din elev (hvis det er relevant), hvordan han/hun kan udfordre sig selv yderligere til den “fulde” stilling.

Et glimrende eksempel er Utthita Parshvakonasana (Extended-Side Plank). Det sidste udtryk i stillingen kræver åbne adduktorer og hamstrings og en god balancefornemmelse. Mange elever kan overdrive det og få ondt i knæene, hvis de bare forsøger at “hoppe” ind i den fulde stilling.

Vær opmærksom på, at hvis du tilbyder den fulde stilling først og derefter siger, at hvis du ikke kan gøre det, kan du gøre den lettere version, vil mange elever (stolthed er en lunefuld ting) ønske at bevise, at de ikke har brug for den “lettere” version. Derfor råder jeg til at gøre det til en vane at vise den sikrere version først og lejlighedsvis give mulighed for at vælge den mere udfordrende “fulde” version.

Respekter dine elevers individualitet, og prøv ydmygt at hjælpe dem med at nå deres mål. Som lærer er det vigtigt, at vi afholder os fra at have forventninger om, hvad vores elever kunne eller burde gøre. Det er meget vigtigt, især i Vinyasa Yoga klasser, der ofte er lidt mere udfordrende og yang end andre yogastilarter, at anerkende og opmuntre vores elever som de unikke individer, de er.

4. Lad være med at tale for meget (det handler ikke om dig!)

I en Vinyasa Yoga klasse med et relativt hurtigt tempo kan lærerens kontinuerlige instruktion begynde at føles overvældende for de studerende. Begræns dine instruktioner til det nødvendige, og giv plads til stilhed. Især begyndende yogalærere kæmper med stilhed, og det er en meget naturlig refleks at ville fylde stilhed med velmenende, men unødvendig snak. Du kan træne dig selv i at slappe af i øjeblikke med stilhed, og dine elever vil nyde din undervisning meget mere.

På samme måde skal du huske, at klassen handler om den studerendes oplevelse. En yogatime handler ikke om dig, læreren. At undervise – i modsætning til at instruere – betyder at sætte elevernes interesser i første række.

En yogatime er ikke en opvisning, en skønhedskonkurrence eller en fremvisning af din egen praksis. Jo mere du glemmer din stemme, dit tøj, din præsentation og din præstation som lærer, jo bedre tjener du dine elever.

5. Inkluder en ordentlig nedkøling og endelig afslapning

Især når man underviser i en Vinyasa Flow-klasse, der er designet til at udfordre elevernes udholdenhed og bevæge dem gennem en helkrops- og kardiovaskulær træning, er der mange lærere, der giver den fuld gas fra begyndelsen til slutningen.

Husk dog på, at dette kan være den eneste undervisning, som nogle af dine elever deltager i hele ugen. Og de bør forlade klassen forfrisket, men også afslappet og næret, snarere end udmattet og med en enorm muskelømhed, der venter på dem næste dag. Denne ene time om ugen er en dyrebar time, hvor dine elever kan tage en pause fra deres arbejde og hverdag og få tid til sig selv. Hvordan kan du garantere, at dine elever forlader timen stolte af sig selv og næret til at tage fat på deres daglige opgaver med positiv energi? Ud over de tidligere punkter, der er diskuteret ovenfor, er en ordentlig nedkøling og en afsluttende afslapning på mindst 5-10 minutter svaret.

6. Hvordan underviser man en velafrundet Vinyasa Yoga klasse?

Der er ingen officiel grundlægger afVinyasa Yoga, men den blev født ud af Ashtanga Vinyasa Yoga traditionen, udviklet af Patthabi Jois. I Ashtanga Vinyasa Yoga er åndedrættet koordineret med bevægelsen. Denne Ashtanga Vinyasa Yoga er kilden til de fleste vinyasa-, power- og flow-yogapraksisser, som er populære i Vesten i dag.

Moderne Vinyasa Flow Yoga (også kendt som Power Yoga og Flow Yoga) kan bedst beskrives som Freestyle Ashtanga Vinyasa, da den ikke overholder Ashtanga Vinyasasas stive struktur, som blev fastlagt af K. Pattabhi Jois.

Mange Vinyasa Flow-klasser følger den grundlæggende struktur i Ashtanga Primary-serien og starter med Surya Namaskara A og B, men tilbyder derefter forskellige sekvenser. Mange klasser følger også nøje Ashtanga-traditionens grundlæggende stående sekvens og afslutningssekvensen. Der er ingen faste serier af stillinger. Hver klasse kan være forskellig. Det grundlæggende princip i Vinyasa Yoga (i modsætning til Ashtanga Vinyasa Yoga) giver dig mulighed for at udforske en skiftende syllabus af stillinger. Du kan udforske stillinger fra Ashtanga første, anden og tredje serie på en mere tilgængelig måde end i serieøvelser.

Der er i princippet lige så mange versioner, sekvenser og definitioner, som der er lærere.

Med alle de principper i tankerne, som efter min mening er essentielle for undervisning af Vinyasa Yoga klasser for alle niveauer, vil jeg gerne dele en klasseplan med dig, som har tjent mig rigtig godt. Efter min mening er det en struktur, der dækker alle de væsentlige ting og får dine elever til at komme tilbage efter mere hver uge:

Grundlæggende Vinyasa Flow Yoga skabelon for alle niveauer (75 min.):

 1. Indledende afslapning (2-3 minutter før timens start)
 2. Siddende eller stående meditation eller fokusering på åndedrættet | 5 min.
 3. Indledende opvarmningsøvelser, f.eks. cat-cow, armcirkler | 5 min.
 4. Surya Namaskara – 3 lette Surya Namaskara A, 2 ‘fulde Surya Namaskara A | 10 min.
 5. Standing Asana Flow – Indvævet i Surya Namaskara A og/eller B | 15 min.
 6. Siddende eller liggende core work | 3 min.
 7. Armbalancer (i mere udfordrende klasser) | 2 min.
 8. Prone Backbends – først med fokus på styrkeopbygning og derefter på fleksibilitet |5 min.
 9. Siddende eller liggende vridninger |3 min.
 10. Fremadbøjninger og hofteåbning – g. Siddende fremadbøjning og snørebåndsstilling | 5 min.
 11. Omvendte sekvenser for at berolige/nedkøle – f.eks. skulderstand, plovposer, hovedstand | 7 min.
 12. Guidet afsluttende afspænding | 10 min.

Om forfatteren

Kalyani Hauswirth Jain

Kalyani Hauswirth-Jain is creative director & senior teacher at the Arhanta Yoga Ashrams since 2013. She teaches during the Arhanta 200 hour Yoga Teacher Training, 300 hour Yoga Teacher Training as well as a variety of 50-hour courses such as the Vinyasa Yoga teacher training.